Active Topics

Kongsi Resepi

Borak Berkaitan Apa-Apa Hobi Dan Minat

Moderators: Paktam, faizridwan

Post Reply
User avatar
zylajasmine
Global Moderator
Global Moderator
Mejor General
Mejor General
Malaysia
Posts in topic: 131
Posts: 4322
Joined: Mon Nov 19, 2018 9:03 pm
Mood:
Has thanked: 14 times
Been thanked: 78 times
Gender:

PINGAT

Kongsi Resepi

Post by zylajasmine » Sun Nov 25, 2018 11:30 pm

RESEPI SUP KETAM
~~~~~~~~~~~~~~
Bahan bahan:
5 ekor ketam
2-3 biji kentang
1btg carrot
1btg saderi (hiris)
Kiub ayam
Olive oil (xde gune mnysk msak biasa je)

Bahan tumbuk:
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1incihalia
lada putih (kena lebih)

Daun ketumbar
Bawang goreng

Cara cara:
Tumbuk semua bahan tumbuk. Panaskan sedikit minyak... Tumis bahan tumbuk sehingga garing.

Masukkan air dan kentang, lobak. Bila kentang/lobak agak empuk, masukkan ketam. Renih dengan api perlahan supaya isi ketam mesra dengan kuah. Masukkan btg saderi.

Akhir sekali, masukkan garam dan serbuk perasa. taburkan daun ketumbar dan bawang goreng. Siap.

kredit resepi ini kepada Roselyza

Image
*❀﷽❀*
💖🌹ZylaJasmine🌹💖

User avatar
zylajasmine
Global Moderator
Global Moderator
Mejor General
Mejor General
Malaysia
Posts in topic: 131
Posts: 4322
Joined: Mon Nov 19, 2018 9:03 pm
Mood:
Has thanked: 14 times
Been thanked: 78 times
Gender:

PINGAT

Re: Kongsi Resepi

Post by zylajasmine » Sun Nov 25, 2018 11:34 pm

RESEPI Pizza Telur

Bahan2 :
Ayam kisar
Brokoli
Bawang merah + putih
Lada hitam
Garam
Bunga kubis
Telur
Whiping krim
Chesedale
Pizza telur


Mula2 tumis bawang merah + putih.
Masuk ayam tadi, goreng sampai masak.
Masukkan sayur2 tadi, garam dan lada hitam.
Kocak telur 2 biji masuk bahan2 goreng tadi.
Bakar dalam oven sampai separuh masak.
Sementara tu, buat toping guna whiping cream + cheesedale, garam dan lada hitam.
Dah masak telur tadi baru siram kat atas.
Lepas tu tabur la cheese apa2 atas.
Bakar semulaa..siapp!😗

Credit to Cik Merpati Putih via Kelab Diet Atkins

Image
*❀﷽❀*
💖🌹ZylaJasmine🌹💖

User avatar
zylajasmine
Global Moderator
Global Moderator
Mejor General
Mejor General
Malaysia
Posts in topic: 131
Posts: 4322
Joined: Mon Nov 19, 2018 9:03 pm
Mood:
Has thanked: 14 times
Been thanked: 78 times
Gender:

PINGAT

Re: Kongsi Resepi

Post by zylajasmine » Sun Nov 25, 2018 11:36 pm

KETAM BUTTER TELUR MASIN
🌿🌿🌿🌿🌺🌿🌺🌿🌿🌿🌿
resepi oleh : hanamemories

🍂🍂🍂🍂🍂
Bahan-bahan
🍂🍂🍂🍂🍂
3 ekor ketam2 biji telur masin

3 sudu besar butter

1/4 - 1/2 cawan susu cair

2 tangkai daun kari3 ulas bawang putih

2-3 biji cili padi - hiris sedikit garam dan gula

💕💕💕💕
Cara-cara
💕💕💕💕

📌Belah ketam kepada dua atau empat bahagian.

📌Cuci bersih.

📌Rebus telur masin. Kemudian keluarkan isinya dan hancurkan.

📌Panaskan butter, tumis bawang, cili dan daun kari hingga naik bau.

📌Kemudian masukkan susu cair. Dan masukkan sekali ketam.

📌Tutup kuali supaya ketam masak sepenuhnya. Sesekali balik2kan supaya masak sekata. Apabila kuah hampir kering, masukkan telur masin dan gaul mesra. Perasakan dengan garam dan gula. Garam jangan banyak sbb telur dah masin. Keringkan sebentar dan matikan api. (hana tinggalkan sedikit gravy)

📌Angkat dan hidangkan.

🌺🌺
Nota :
🌺🌺
Jika ingin ketam digoreng dahulu, campurkan ketam dengan 3 sudu tepung jagung dan sedikit garam. Goreng dengan minyak yang banyak sehingga masak. Kemudian toskan dan seterusnya ikut step nombor 3.

Image
*❀﷽❀*
💖🌹ZylaJasmine🌹💖

User avatar
nananazeri
Ahli Forum
Mejor
Mejor
Negeri Perak, Malaysia
Posts in topic: 39
Posts: 1606
Joined: Thu Nov 22, 2018 10:33 am
Mood:
Has thanked: 6 times
Been thanked: 6 times
Gender:

Re: Kongsi Resepi

Post by nananazeri » Sun Nov 25, 2018 11:45 pm

zylajasmine wrote:
Sun Nov 25, 2018 11:30 pm
RESEPI SUP KETAM
~~~~~~~~~~~~~~
Bahan bahan:
5 ekor ketam
2-3 biji kentang
1btg carrot
1btg saderi (hiris)
Kiub ayam
Olive oil (xde gune mnysk msak biasa je)

Bahan tumbuk:
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1incihalia
lada putih (kena lebih)

Daun ketumbar
Bawang goreng

Cara cara:
Tumbuk semua bahan tumbuk. Panaskan sedikit minyak... Tumis bahan tumbuk sehingga garing.

Masukkan air dan kentang, lobak. Bila kentang/lobak agak empuk, masukkan ketam. Renih dengan api perlahan supaya isi ketam mesra dengan kuah. Masukkan btg saderi.

Akhir sekali, masukkan garam dan serbuk perasa. taburkan daun ketumbar dan bawang goreng. Siap.

kredit resepi ini kepada Roselyza

Image
wow sedapnya nanti boleh la kita try untuk memasak sup ketam ni :lol: :P
Nn🙈💜

User avatar
zylajasmine
Global Moderator
Global Moderator
Mejor General
Mejor General
Malaysia
Posts in topic: 131
Posts: 4322
Joined: Mon Nov 19, 2018 9:03 pm
Mood:
Has thanked: 14 times
Been thanked: 78 times
Gender:

PINGAT

Re: Kongsi Resepi

Post by zylajasmine » Mon Nov 26, 2018 8:41 am

nananazeri wrote:
Sun Nov 25, 2018 11:45 pm
zylajasmine wrote:
Sun Nov 25, 2018 11:30 pm
RESEPI SUP KETAM
~~~~~~~~~~~~~~
Bahan bahan:
5 ekor ketam
2-3 biji kentang
1btg carrot
1btg saderi (hiris)
Kiub ayam
Olive oil (xde gune mnysk msak biasa je)

Bahan tumbuk:
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1incihalia
lada putih (kena lebih)

Daun ketumbar
Bawang goreng

Cara cara:
Tumbuk semua bahan tumbuk. Panaskan sedikit minyak... Tumis bahan tumbuk sehingga garing.

Masukkan air dan kentang, lobak. Bila kentang/lobak agak empuk, masukkan ketam. Renih dengan api perlahan supaya isi ketam mesra dengan kuah. Masukkan btg saderi.

Akhir sekali, masukkan garam dan serbuk perasa. taburkan daun ketumbar dan bawang goreng. Siap.

kredit resepi ini kepada Roselyza

Image
wow sedapnya nanti boleh la kita try untuk memasak sup ketam ni :lol: :P
Cuba lah. Sangat2 digalakkan. Hihi. Lepas cuba tu. Jangan lupa kasi sini sikit ye.. Pos oun xpe. Hahaha. 😆😆
*❀﷽❀*
💖🌹ZylaJasmine🌹💖

User avatar
zylajasmine
Global Moderator
Global Moderator
Mejor General
Mejor General
Malaysia
Posts in topic: 131
Posts: 4322
Joined: Mon Nov 19, 2018 9:03 pm
Mood:
Has thanked: 14 times
Been thanked: 78 times
Gender:

PINGAT

Re: Kongsi Resepi

Post by zylajasmine » Mon Nov 26, 2018 10:24 am

RESEPI Apam Bakar Kelantan

Bahan-bahan
3 cawan tepung beras
1 cawan gula pasir (ikut manis yg disukai, boleh adjust)
1/4 sdt garam
1 sdt yis segera
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1 ulas bawang merah(di mayang halus)
1/2 inci halia (dimayang halus)
250 ml air
4 biji pisang emas
4 ketul tapai ubikayu di lenyek halus

**Kelapa parut putih dan sedikit garam (dikukus)

Cara-cara:

Lenyek pisang dan tapai ubi. Masukkan halia dan bawang hiris, garam, gula dan tepung beras. Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga sesuai kepekatannya. Masukkan sedikit lada hitam yang ditumbuk.

Rehatkan adunan 4 - 5 jam sehingga ia nampak berbuih dan ringan apabila dikacau. Kacau dengan perlahan-lahan.

Panaskan non-stick pan, leser dgn sedikit majerin. Ambil satu senduk adunan dan bentukkan satu lempeng. Tutup kuali. Bila kuih berbuih, baru dibalikkan dalam 1 minit sebelum diangkat.

Biarkan atas adunan berbuih di permukaan dan keperangan di bahagian bawah baru di terbalikkan. Biarkan selama seminit baru diangkat. Dihidang bersama kelapa parut.

Credit to Adnilsam Apat

Image
*❀﷽❀*
💖🌹ZylaJasmine🌹💖

User avatar
napisah
Global Moderator
Global Moderator
Sarjan
Sarjan
Negeri Kedah, Malaysia
Posts in topic: 20
Posts: 269
Joined: Wed Nov 21, 2018 11:35 am
Mood:
Has thanked: 7 times
Been thanked: 12 times
Gender:

PINGAT

Re: Kongsi Resepi

Post by napisah » Mon Nov 26, 2018 3:22 pm

RESEPI :

Image


POPIA PISANG COKLAT RANGUP
https://t.me/MasakApaHariNi
Kredit : SOLEHAH YUSUFF

🌼🌺🌸🌼🌺🌸🌼🌺🌸🌼🌺🌸

Bahan-bahan:
1 bungkus kulit popia (saiz kecik)
Pisang (tak kesa janji dah masak dan manis)
Coklat Susu (brand apa apa pun boleh)
Air
Minyak masak

Cara-cara:

1. Potong pisang dan coklat kepada bahagian kecil.
2. Kulit popia pulak dipotong kepada empat bahagian.
3. Basahkan kulit popia yang pertama dengan air. Tujuan untuk lekatkan kulit popia yang kedua. Konon konon air ni sebagai gam lah.
4. Letakkan pisang dan coklat.
5. Basahkan kulit popia yang kedua dengan air dan lekatkan dengan kulit popia pertama. Pastikan lekat yer korang.
6. Panaskan kuali dan goreng popia pisang coklat rangup sehingga kuning keemasan.
7. Dah boleh makan!

Pasni bolehla tukar menu pisang goreng dengan popia coklat pulak. Hidang pulak dengan kopi panas. Fuhhh memang terangkat abis l


https://t.me/joinchat/E3aM60IshRFPV7RozKd7kw

senang je nak buat popia coklat.. sedap je rupanyaaa :) :) :)

User avatar
napisah
Global Moderator
Global Moderator
Sarjan
Sarjan
Negeri Kedah, Malaysia
Posts in topic: 20
Posts: 269
Joined: Wed Nov 21, 2018 11:35 am
Mood:
Has thanked: 7 times
Been thanked: 12 times
Gender:

PINGAT

Re: Kongsi Resepi

Post by napisah » Mon Nov 26, 2018 3:26 pm

Image
RESEPI :

NASI GORENG TOMYAM

Bahan:

2 mangkuk nasi
2 biji telor
1/2 labu bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih-dihiris
1 1/2 sudu besar pes tomyam
Sedikit kobis dan sawi-dipotong2
5 biji cili padi - diketuk
1- 2 helai daun limau purut - hiris halus
1 batang serai-dihiris halus
1 sudu besar sos ikan-ni optional
sedikit hirisan lengkuas
10 ekor udang
Minyak masak secukupnya
Garam secukup rasa

Cara Memasak:

Panaskan minyak di dalam kuali Pecahkan telor dan goreng seperti telor hancur hingga masak.

Masukkan bawang, serai, lengkuas dan cili padi . Goreng hingga wangi.

Masukkan udang , pes tomyam dan sos ikan. Kacau hingga udang masak.

Masukkan sayuran, daun limau purut dan kacau rata.
Masukkan nasi dan kacau balik hingga rata dan masukan garam secukup rasa.

Kacau hingga nasi berasap dan naik bau harum. Tutup api dan boleh lah dihidangkan dengan taburan bawang goreng.

User avatar
napisah
Global Moderator
Global Moderator
Sarjan
Sarjan
Negeri Kedah, Malaysia
Posts in topic: 20
Posts: 269
Joined: Wed Nov 21, 2018 11:35 am
Mood:
Has thanked: 7 times
Been thanked: 12 times
Gender:

PINGAT

Re: Kongsi Resepi

Post by napisah » Mon Nov 26, 2018 4:03 pm

zylajasmine wrote:
Mon Nov 26, 2018 10:24 am
RESEPI Apam Bakar Kelantan

Bahan-bahan
3 cawan tepung beras
1 cawan gula pasir (ikut manis yg disukai, boleh adjust)
1/4 sdt garam
1 sdt yis segera
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1 ulas bawang merah(di mayang halus)
1/2 inci halia (dimayang halus)
250 ml air
4 biji pisang emas
4 ketul tapai ubikayu di lenyek halus

**Kelapa parut putih dan sedikit garam (dikukus)

Cara-cara:

Lenyek pisang dan tapai ubi. Masukkan halia dan bawang hiris, garam, gula dan tepung beras. Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga sesuai kepekatannya. Masukkan sedikit lada hitam yang ditumbuk.

Rehatkan adunan 4 - 5 jam sehingga ia nampak berbuih dan ringan apabila dikacau. Kacau dengan perlahan-lahan.

Panaskan non-stick pan, leser dgn sedikit majerin. Ambil satu senduk adunan dan bentukkan satu lempeng. Tutup kuali. Bila kuih berbuih, baru dibalikkan dalam 1 minit sebelum diangkat.

Biarkan atas adunan berbuih di permukaan dan keperangan di bahagian bawah baru di terbalikkan. Biarkan selama seminit baru diangkat. Dihidang bersama kelapa parut.

Credit to Adnilsam Apat

Image

Nampak macam sedap. Nanti boleh la cuba buat.

User avatar
zylajasmine
Global Moderator
Global Moderator
Mejor General
Mejor General
Malaysia
Posts in topic: 131
Posts: 4322
Joined: Mon Nov 19, 2018 9:03 pm
Mood:
Has thanked: 14 times
Been thanked: 78 times
Gender:

PINGAT

Re: Kongsi Resepi

Post by zylajasmine » Mon Nov 26, 2018 4:07 pm

napisah wrote:
Mon Nov 26, 2018 4:03 pm
zylajasmine wrote:
Mon Nov 26, 2018 10:24 am
RESEPI Apam Bakar Kelantan

Bahan-bahan
3 cawan tepung beras
1 cawan gula pasir (ikut manis yg disukai, boleh adjust)
1/4 sdt garam
1 sdt yis segera
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1 ulas bawang merah(di mayang halus)
1/2 inci halia (dimayang halus)
250 ml air
4 biji pisang emas
4 ketul tapai ubikayu di lenyek halus

**Kelapa parut putih dan sedikit garam (dikukus)

Cara-cara:

Lenyek pisang dan tapai ubi. Masukkan halia dan bawang hiris, garam, gula dan tepung beras. Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga sesuai kepekatannya. Masukkan sedikit lada hitam yang ditumbuk.

Rehatkan adunan 4 - 5 jam sehingga ia nampak berbuih dan ringan apabila dikacau. Kacau dengan perlahan-lahan.

Panaskan non-stick pan, leser dgn sedikit majerin. Ambil satu senduk adunan dan bentukkan satu lempeng. Tutup kuali. Bila kuih berbuih, baru dibalikkan dalam 1 minit sebelum diangkat.

Biarkan atas adunan berbuih di permukaan dan keperangan di bahagian bawah baru di terbalikkan. Biarkan selama seminit baru diangkat. Dihidang bersama kelapa parut.

Credit to Adnilsam Apat

Image

Nampak macam sedap. Nanti boleh la cuba buat.
buat minum petang sambil layan tea o panas pun sodap ni.. nak nak layan boboiboy :lol: :lol: :lol: :lol:
*❀﷽❀*
💖🌹ZylaJasmine🌹💖

Post Reply

Return to “Hobi”