Active Topics

Petua Bonda

Borak Berkaitan Apa-Apa Hobi Dan Minat

Moderators: Paktam, faizridwan

User avatar
Nursahirah74
Junior Moderator
Junior Moderator
Brigadier General
Brigadier General
Malaysia
Posts in topic: 8
Posts: 3827
Joined: Thu Nov 22, 2018 3:35 pm
Mood:
Has thanked: 19 times
Gender:

PINGAT

Re: Petua Bonda

Post by Nursahirah74 » Wed Jan 23, 2019 8:19 pm

zylajasmine wrote:
Wed Jan 23, 2019 7:13 pm
MENCUCI CERMIN 🔮
@Petuadankesihatan

 
  Caranya :
 
 🔲1. Dengan menggunakan vakum atau kain bersih yang lembap, keluarkan kekotoran seperti habuk, daun, sampah atau sarang labah-labah, di bahagian tingkap. Bancuhan air dengan pencuci pakaian mampu menyingkirkan kotoran degil. Elakkan membersihkan tingkap atau pintu kaca di bawah pancaran terus matahari. Kepanasan matahari mengeringkan tingkap dengan pantas dan akan meningggalkan kesan goresan yang tidak elok pada permukaannya. Bancuhkan satu cawan cuka dengan air berukuran suku baldi. Tuangkan bancuhan ke dalam botol penyembur. Kemudian semur pada permukaan kaca dan lap bersih.
 
🔲 2. Cara kedua adalah bancuhkan setengah cawan tepung jagung dan dua cawan air. Kemudian lapkan bancuhan ini ke atas permukaan panel tingkap kaca dengan menggunakan span.
 
 3. Cara ketiga adalah dengan menggunakan cecair pencuci komersial khas untuk kaca. Semburkan pada permukaan kaca, kemudian lap bersih dengan kertas tuala atau kertas surat khabar yang digumpal untuk mendapatkan efek sinar yang berkesan.
﹏﹏﹏﹏﹏﹏﹏﹏﹏﹏﹏﹏﹏﹏

Oh macam tu cara cuci cermin 😂😂😅
❤️ara 🐼

User avatar
Ikasnow
Ahli Forum
Leftenan Muda
Leftenan Muda
Malaysia
Posts in topic: 4
Posts: 915
Joined: Thu Nov 22, 2018 9:14 am
Mood:
Has thanked: 4 times
Gender:

Re: Petua Bonda

Post by Ikasnow » Mon Jan 28, 2019 11:38 am

Aduh jerawat 😰😖😨
.
Nak dekat CNY ni jerawat pula timbul macam mana ni 😭😭😭
.
Bonda Su ada jalan penyelesaian masalah Jerawat dimuka anda 😘
.
Dengan menggunakan Sabun Muka Vitamin E,
jerawat dimuka akan kecut Dan menghilangkan 😍😍😍
.
Ha best kan 😉 dengan khasiat dari Kelapa Sawit & Vitamin E, ia membantu merawat bekas jerawat & parut dimuka 😍😍😍
.
Ada lagi yang best 😉
Sempena Tahun Baru Cina, Bonda Su berikan Harga Offer untuk Sabun Muka Vitamin E.
.
Bonda Su nak ramai lagi wanita memiliki kulit muka cantik dan bebas jerawat seperti pengguna2 Sabun Muka Vitamin E dalam gambar ni 😘
.
Grab cepat sementara Stok Sabun masih ada 😉
.
#MukaBebasJerawat
#SabunMukaVitaminE
#CantikSemulajadi
#SkincareHalalTanpaBahanKimia
#AncientSecretsCosmetic
#PetuaBonda
💚iqa💚

User avatar
Nursahirah74
Junior Moderator
Junior Moderator
Brigadier General
Brigadier General
Malaysia
Posts in topic: 8
Posts: 3827
Joined: Thu Nov 22, 2018 3:35 pm
Mood:
Has thanked: 19 times
Gender:

PINGAT

Re: Petua Bonda

Post by Nursahirah74 » Mon Jan 28, 2019 4:19 pm

Ikasnow wrote:
Mon Jan 28, 2019 11:38 am
Aduh jerawat 😰😖😨
.
Nak dekat CNY ni jerawat pula timbul macam mana ni 😭😭😭
.
Bonda Su ada jalan penyelesaian masalah Jerawat dimuka anda 😘
.
Dengan menggunakan Sabun Muka Vitamin E,
jerawat dimuka akan kecut Dan menghilangkan 😍😍😍
.
Ha best kan 😉 dengan khasiat dari Kelapa Sawit & Vitamin E, ia membantu merawat bekas jerawat & parut dimuka 😍😍😍
.
Ada lagi yang best 😉
Sempena Tahun Baru Cina, Bonda Su berikan Harga Offer untuk Sabun Muka Vitamin E.
.
Bonda Su nak ramai lagi wanita memiliki kulit muka cantik dan bebas jerawat seperti pengguna2 Sabun Muka Vitamin E dalam gambar ni 😘
.
Grab cepat sementara Stok Sabun masih ada 😉
.
#MukaBebasJerawat
#SabunMukaVitaminE
#CantikSemulajadi
#SkincareHalalTanpaBahanKimia
#AncientSecretsCosmetic
#PetuaBonda

Oh jadi selain dari sabun vitamin E yg menghilangkan jerawat ada tak cara lain dripada itu 😕😕
❤️ara 🐼

User avatar
zylajasmine
Global Moderator
Global Moderator
Brigadier General
Brigadier General
Malaysia
Posts in topic: 22
Posts: 4196
Joined: Mon Nov 19, 2018 9:03 pm
Mood:
Has thanked: 14 times
Been thanked: 76 times
Gender:

PINGAT

Re: Petua Bonda

Post by zylajasmine » Sun Feb 10, 2019 11:46 am

Tips ringkas aircond 💡
@Petuadankesihatan


Selalunya pengguna aircond terkeliru dengan perbezaan antara dry mode dan cool mode. Biasanya pada alat kawalan jauh dry mode ditunjukkan dengan lambang titisan air manakala cool mode dengan lambang empingan salji.

Untuk penjimatan tenaga yang efisen, kami galakkan korang gunakan dry mode kerana untuk mod ini kompressor tidak berlari pada kadar maksimum untuk menyejukkan ruang.

Sensor akan mengesan perubahan suhu dan mengekalkan suasana nyaman dengan kadar kelembapan sebanyak 60% sahaja dalam ruang udara. Dan yang paling penting korang pun tak mudah selesema..

Cubalah.

Kredit RD Aircond & Elektrikal Service
*❀﷽❀*
💖🌹ZylaJasmine🌹💖

User avatar
Nursahirah74
Junior Moderator
Junior Moderator
Brigadier General
Brigadier General
Malaysia
Posts in topic: 8
Posts: 3827
Joined: Thu Nov 22, 2018 3:35 pm
Mood:
Has thanked: 19 times
Gender:

PINGAT

Re: Petua Bonda

Post by Nursahirah74 » Thu Apr 04, 2019 9:40 pm

zylajasmine wrote:
Fri Dec 28, 2018 8:41 am
Kipas Berhabuk❓
Cuba Trik Ni Kalau Taknak Habuk Melekat Dekat Kipas ❗❗❗️


▫Basuh kipas terlebih dahulu hingga tiada habuk.
▫ Tuangkan pelembut pakaian dalam penutup botol dan jangan campurkan dengan air.
▫ Celup span ke dalam cecair pelembut dan sapu pada permukaan dan jarring² kipas.
▫Biar selama 5 minit , dan boleh basuh dengan air.
▫ Lap dan pasang seperti biasa kembali.
▫ Habuk tidak akan melekat pada kipas.

💎 T.me/PetuaDanKesihatan 💎

Haa boleh la spe2 cuba lpasni tau ..😅😅
❤️ara 🐼

User avatar
zylajasmine
Global Moderator
Global Moderator
Brigadier General
Brigadier General
Malaysia
Posts in topic: 22
Posts: 4196
Joined: Mon Nov 19, 2018 9:03 pm
Mood:
Has thanked: 14 times
Been thanked: 76 times
Gender:

PINGAT

Re: Petua Bonda

Post by zylajasmine » Sun May 12, 2019 11:10 am

Image


Sedikit petua sebelum membeli ayam😥

Sempat tanya toke ayam kat pasar pgi tadi..

Panduan sebelum beli ayam. Kalau nak beli ayam, beli ayam yang bontot PUTIH

Bontot putih - Ayam diproses selepas ayam betul-betul mati

Bontot merah - Ayam diproses sebelum ayam itu mati, contoh cabut bulu masa masih hidup

Bontot biru - ayam yang sudah mati baru sembelih (bangkai)

-Info Dari Orang Yang Bekerja Sebagai Penyembelihan Ayam di Pusat Proses Ayam.

Kalau pilih ayam yang siap dipotong pilihlah ayam bulat atau bahagian-bahagian ayam tak ada tanda lebam atau kebiruan kerana ayam yang ada tanda tersebut memang ayam mati sebelum disembelih.

Kredit Faizan Dasuki
*❀﷽❀*
💖🌹ZylaJasmine🌹💖

User avatar
Nursahirah74
Junior Moderator
Junior Moderator
Brigadier General
Brigadier General
Malaysia
Posts in topic: 8
Posts: 3827
Joined: Thu Nov 22, 2018 3:35 pm
Mood:
Has thanked: 19 times
Gender:

PINGAT

Re: Petua Bonda

Post by Nursahirah74 » Sun May 12, 2019 1:46 pm

zylajasmine wrote:
Sun May 12, 2019 11:10 am
Image


Sedikit petua sebelum membeli ayam😥

Sempat tanya toke ayam kat pasar pgi tadi..

Panduan sebelum beli ayam. Kalau nak beli ayam, beli ayam yang bontot PUTIH

Bontot putih - Ayam diproses selepas ayam betul-betul mati

Bontot merah - Ayam diproses sebelum ayam itu mati, contoh cabut bulu masa masih hidup

Bontot biru - ayam yang sudah mati baru sembelih (bangkai)

-Info Dari Orang Yang Bekerja Sebagai Penyembelihan Ayam di Pusat Proses Ayam.

Kalau pilih ayam yang siap dipotong pilihlah ayam bulat atau bahagian-bahagian ayam tak ada tanda lebam atau kebiruan kerana ayam yang ada tanda tersebut memang ayam mati sebelum disembelih.

Kredit Faizan Dasuki

ouhh ..macam tu ...tapi ada ke? org makan bontot ayam 😂😂
❤️ara 🐼

Post Reply

Return to “Hobi”