Active Topics

Autisme

Artikel-Artikel Berkaitan Kesihatan

Moderator: faziaspec

User avatar
zylajasmine
Global Moderator
Global Moderator
Mejor General
Mejor General
Malaysia
Posts in topic: 56
Posts: 4442
Joined: Mon Nov 19, 2018 9:03 pm
Mood:
Has thanked: 14 times
Been thanked: 78 times
Gender:

PINGAT

Re: Autisme

Post by zylajasmine » Tue Feb 05, 2019 5:36 pm

zylajasmine wrote:
Tue Feb 05, 2019 5:36 pm
zylajasmine wrote:
Tue Feb 05, 2019 5:35 pm
zylajasmine wrote:
Tue Feb 05, 2019 5:35 pm


Sifat agresif gigit cakar tumbuk semua tu, cara dia nak luahkan rasa emosi dia. Kau jangan marah sangat kalau kena teruk dengan dorang. Aku faham perasaan tu. Simpan marah tu, bila kau faham, automatik kau jadi kesian sebenarnya. Respect kat parents yang lalui hari-hari.
Bila-bila dia tantrum, kalau kau nak handle dia, cuba ingat formula emas ni, ikut flow: 1. M - Masa sebelum tantrum, apa jadi 2. R - Reaksi dan tingkahlaku dia 3. T - Tindakan kita sebagai respons Style kan? On the spot je fikir ni, sekarang dalam MRT, on the way balik kerja 😂
M - Masa sebelum tantrum, apa dia buat? Apa jadi? Apa yang berlaku? Cuba kenal pasti apa trigger. Adakah dia mula berbunyi “ehmmmmm” macam orang tengah geram? Atau dia nampak asyik tak fokus dan macam nak tidur (mengantuk). Cari indicator yang jadi trigger kepada tantrum dia
R - Reaksi dan tingkahlaku dia. Apa perbuatan dia waktu tantrum? Menjerit? Baring guling atas lantai? Cuba nak cakar orang lain? Tingkahlaku dia biasanya menggambarkan sesuatu mesej. Memukul diri, nak perhatian. Mencakar, sebab marah dengan orang. Dan macam-macam lagi.
*❀﷽❀*
💖🌹ZylaJasmine🌹💖

User avatar
zylajasmine
Global Moderator
Global Moderator
Mejor General
Mejor General
Malaysia
Posts in topic: 56
Posts: 4442
Joined: Mon Nov 19, 2018 9:03 pm
Mood:
Has thanked: 14 times
Been thanked: 78 times
Gender:

PINGAT

Re: Autisme

Post by zylajasmine » Tue Feb 05, 2019 5:36 pm

zylajasmine wrote:
Tue Feb 05, 2019 5:36 pm
zylajasmine wrote:
Tue Feb 05, 2019 5:36 pm
zylajasmine wrote:
Tue Feb 05, 2019 5:35 pm


Bila-bila dia tantrum, kalau kau nak handle dia, cuba ingat formula emas ni, ikut flow: 1. M - Masa sebelum tantrum, apa jadi 2. R - Reaksi dan tingkahlaku dia 3. T - Tindakan kita sebagai respons Style kan? On the spot je fikir ni, sekarang dalam MRT, on the way balik kerja 😂
M - Masa sebelum tantrum, apa dia buat? Apa jadi? Apa yang berlaku? Cuba kenal pasti apa trigger. Adakah dia mula berbunyi “ehmmmmm” macam orang tengah geram? Atau dia nampak asyik tak fokus dan macam nak tidur (mengantuk). Cari indicator yang jadi trigger kepada tantrum dia
R - Reaksi dan tingkahlaku dia. Apa perbuatan dia waktu tantrum? Menjerit? Baring guling atas lantai? Cuba nak cakar orang lain? Tingkahlaku dia biasanya menggambarkan sesuatu mesej. Memukul diri, nak perhatian. Mencakar, sebab marah dengan orang. Dan macam-macam lagi.


T - Tindakan kita sebagai respons.

Lepas dah tahu penyebab, dah perhati tingkahlaku dia, kita beri respons selari dengan mesej dia sampaikan.

Dia nak perhatian, kita berilah perhatian.

Dia nak rehat? Kita berilah rehat.

Yang penting, bila bagi ni jangan sampai manjakan.
*❀﷽❀*
💖🌹ZylaJasmine🌹💖

User avatar
zylajasmine
Global Moderator
Global Moderator
Mejor General
Mejor General
Malaysia
Posts in topic: 56
Posts: 4442
Joined: Mon Nov 19, 2018 9:03 pm
Mood:
Has thanked: 14 times
Been thanked: 78 times
Gender:

PINGAT

Re: Autisme

Post by zylajasmine » Tue Feb 05, 2019 5:37 pm

zylajasmine wrote:
Tue Feb 05, 2019 5:36 pm
zylajasmine wrote:
Tue Feb 05, 2019 5:36 pm
zylajasmine wrote:
Tue Feb 05, 2019 5:36 pm


M - Masa sebelum tantrum, apa dia buat? Apa jadi? Apa yang berlaku? Cuba kenal pasti apa trigger. Adakah dia mula berbunyi “ehmmmmm” macam orang tengah geram? Atau dia nampak asyik tak fokus dan macam nak tidur (mengantuk). Cari indicator yang jadi trigger kepada tantrum dia
R - Reaksi dan tingkahlaku dia. Apa perbuatan dia waktu tantrum? Menjerit? Baring guling atas lantai? Cuba nak cakar orang lain? Tingkahlaku dia biasanya menggambarkan sesuatu mesej. Memukul diri, nak perhatian. Mencakar, sebab marah dengan orang. Dan macam-macam lagi.


T - Tindakan kita sebagai respons.

Lepas dah tahu penyebab, dah perhati tingkahlaku dia, kita beri respons selari dengan mesej dia sampaikan.

Dia nak perhatian, kita berilah perhatian.

Dia nak rehat? Kita berilah rehat.

Yang penting, bila bagi ni jangan sampai manjakan.
Konsep MRT ini cuma untuk MEMAHAMI apa yang nak disampaikan melalui tantrum dia. Lepas dah faham, baru kita tahu macam mana nak MENGENDALI. Itu formula lain pula: Hiraukan, Alih Perhatian, Teruskan. Atau HAT 🎩 🧢
*❀﷽❀*
💖🌹ZylaJasmine🌹💖

User avatar
zylajasmine
Global Moderator
Global Moderator
Mejor General
Mejor General
Malaysia
Posts in topic: 56
Posts: 4442
Joined: Mon Nov 19, 2018 9:03 pm
Mood:
Has thanked: 14 times
Been thanked: 78 times
Gender:

PINGAT

Re: Autisme

Post by zylajasmine » Tue Feb 05, 2019 5:37 pm

zylajasmine wrote:
Tue Feb 05, 2019 5:37 pm
zylajasmine wrote:
Tue Feb 05, 2019 5:36 pm
zylajasmine wrote:
Tue Feb 05, 2019 5:36 pm


R - Reaksi dan tingkahlaku dia. Apa perbuatan dia waktu tantrum? Menjerit? Baring guling atas lantai? Cuba nak cakar orang lain? Tingkahlaku dia biasanya menggambarkan sesuatu mesej. Memukul diri, nak perhatian. Mencakar, sebab marah dengan orang. Dan macam-macam lagi.


T - Tindakan kita sebagai respons.

Lepas dah tahu penyebab, dah perhati tingkahlaku dia, kita beri respons selari dengan mesej dia sampaikan.

Dia nak perhatian, kita berilah perhatian.

Dia nak rehat? Kita berilah rehat.

Yang penting, bila bagi ni jangan sampai manjakan.
Konsep MRT ini cuma untuk MEMAHAMI apa yang nak disampaikan melalui tantrum dia. Lepas dah faham, baru kita tahu macam mana nak MENGENDALI. Itu formula lain pula: Hiraukan, Alih Perhatian, Teruskan. Atau HAT 🎩 🧢
Konsep HAT ialah CARA untuk kendali tantrum dia. Waktu dia mengamuk tu, kita mesti nak dia jadi okay dan kembali macam biasa kan? H - Hiraukan Buat tak nampak je tingkahlaku negatif dia tu. Cakar, gigit, pukul diri sendiri. Bukan hiraukan dia. Hiraukan tingkahlaku.
*❀﷽❀*
💖🌹ZylaJasmine🌹💖

User avatar
zylajasmine
Global Moderator
Global Moderator
Mejor General
Mejor General
Malaysia
Posts in topic: 56
Posts: 4442
Joined: Mon Nov 19, 2018 9:03 pm
Mood:
Has thanked: 14 times
Been thanked: 78 times
Gender:

PINGAT

Re: Autisme

Post by zylajasmine » Tue Feb 05, 2019 5:41 pm

POST INI DIINSPIRASIKAN OLEH AimanPsikologis
*❀﷽❀*
💖🌹ZylaJasmine🌹💖

User avatar
Nursahirah74
Junior Moderator
Junior Moderator
Brigadier General
Brigadier General
Malaysia
Posts in topic: 2
Posts: 4024
Joined: Thu Nov 22, 2018 3:35 pm
Mood:
Has thanked: 20 times
Gender:

PINGAT

Re: Autisme

Post by Nursahirah74 » Wed Feb 06, 2019 3:03 am

Ouh tak kenal pun sapa 😂😂😂
❤️ara 🐼

User avatar
zylajasmine
Global Moderator
Global Moderator
Mejor General
Mejor General
Malaysia
Posts in topic: 56
Posts: 4442
Joined: Mon Nov 19, 2018 9:03 pm
Mood:
Has thanked: 14 times
Been thanked: 78 times
Gender:

PINGAT

Re: Autisme

Post by zylajasmine » Fri Feb 08, 2019 6:10 pm

Nursahirah74 wrote:
Wed Feb 06, 2019 3:03 am
Ouh tak kenal pun sapa 😂😂😂
nnti search dekat google siapa beliau ye..
*❀﷽❀*
💖🌹ZylaJasmine🌹💖

User avatar
Nursahirah74
Junior Moderator
Junior Moderator
Brigadier General
Brigadier General
Malaysia
Posts in topic: 2
Posts: 4024
Joined: Thu Nov 22, 2018 3:35 pm
Mood:
Has thanked: 20 times
Gender:

PINGAT

Re: Autisme

Post by Nursahirah74 » Sat Aug 17, 2019 11:09 am

zylajasmine wrote:
Fri Feb 08, 2019 6:10 pm
Nursahirah74 wrote:
Wed Feb 06, 2019 3:03 am
Ouh tak kenal pun sapa 😂😂😂
nnti search dekat google siapa beliau ye..

ouh... saya dah search siapa Aiman psikologis .. 😄😄😄
❤️ara 🐼

Post Reply

Return to “Artikel Kesihatan”