Active Topics

JENTIK HATI

Forum Khas Untuk Penghuni Dan Bekas Penghuni Rumah Nurul Iman

Moderators: zylajasmine, napisah

Post Reply
User avatar
zylajasmine
Global Moderator
Global Moderator
Mejor General
Mejor General
Malaysia
Posts in topic: 103
Posts: 4442
Joined: Mon Nov 19, 2018 9:03 pm
Mood:
Has thanked: 14 times
Been thanked: 78 times
Gender:

PINGAT

JENTIK HATI

Post by zylajasmine » Mon Apr 01, 2019 10:32 pm

INGAT 5 PERKARA SEBELUM 5 PERKARA
1. MUDA sebelum TUA
2. LAPANG sebelum SEMPIT
3. KAYA sebelum MISKIN
4. SIHAT sebelum SAKIT
5. HIDUP sebelum MATI
*❀﷽❀*
💖🌹ZylaJasmine🌹💖

User avatar
zylajasmine
Global Moderator
Global Moderator
Mejor General
Mejor General
Malaysia
Posts in topic: 103
Posts: 4442
Joined: Mon Nov 19, 2018 9:03 pm
Mood:
Has thanked: 14 times
Been thanked: 78 times
Gender:

PINGAT

Re: JENTIK HATI

Post by zylajasmine » Mon Apr 01, 2019 10:33 pm

Seorang lelaki tua membawa telefonnya untuk dibaiki di sebuah kedai telefon. Selang beberapa minit.
Penjual telefon : "Pakcik,tak ada apa-apa yang rosak dengan telefon ni!"
Lelaki tua itu menitiskan air mata sambil berkata. "Kenapa anak-anak tidak pernah menelefon saya?" 😢
*❀﷽❀*
💖🌹ZylaJasmine🌹💖

User avatar
zylajasmine
Global Moderator
Global Moderator
Mejor General
Mejor General
Malaysia
Posts in topic: 103
Posts: 4442
Joined: Mon Nov 19, 2018 9:03 pm
Mood:
Has thanked: 14 times
Been thanked: 78 times
Gender:

PINGAT

Re: JENTIK HATI

Post by zylajasmine » Mon Apr 01, 2019 10:33 pm

Mengeluh adalah langkah pertama hilangnya bahagia, langkah pertama hilangnya tenang dan langkah pertama membuka peluang syaitan masuk ke hati. Ubat mengeluh ialah dengan BERSYUKUR. Pesanan khas kepada diri sendiri dan yang membaca.
*❀﷽❀*
💖🌹ZylaJasmine🌹💖

User avatar
zylajasmine
Global Moderator
Global Moderator
Mejor General
Mejor General
Malaysia
Posts in topic: 103
Posts: 4442
Joined: Mon Nov 19, 2018 9:03 pm
Mood:
Has thanked: 14 times
Been thanked: 78 times
Gender:

PINGAT

Re: JENTIK HATI

Post by zylajasmine » Mon Apr 01, 2019 10:33 pm

Kenapa orang selalu tinggalkan kita? Sebab doa kau termakbul. Doa apa? Kau pernah berdoa untuk diri kau moga dijauhkan oleh orang-orang yang tidak baik dan dia bukanlah salah satu darinya. Allah itu Maha Mendengar lagi Maha Mengasihani.
*❀﷽❀*
💖🌹ZylaJasmine🌹💖

User avatar
zylajasmine
Global Moderator
Global Moderator
Mejor General
Mejor General
Malaysia
Posts in topic: 103
Posts: 4442
Joined: Mon Nov 19, 2018 9:03 pm
Mood:
Has thanked: 14 times
Been thanked: 78 times
Gender:

PINGAT

Re: JENTIK HATI

Post by zylajasmine » Mon Apr 01, 2019 10:34 pm

Kalau hidup rasa tak tenang, serba tak kena, dihimpit masalah demi masalah yang datang bertali arus, diulit resah gelisah mencengkam jiwa. Kembalilah pada Allah. Bertaubat padaNya. Mohon keampunan dariNya. Boleh jadi disebabkan dosa-dosa yang pernah kita lakukan. 🥀
*❀﷽❀*
💖🌹ZylaJasmine🌹💖

User avatar
zylajasmine
Global Moderator
Global Moderator
Mejor General
Mejor General
Malaysia
Posts in topic: 103
Posts: 4442
Joined: Mon Nov 19, 2018 9:03 pm
Mood:
Has thanked: 14 times
Been thanked: 78 times
Gender:

PINGAT

Re: JENTIK HATI

Post by zylajasmine » Mon Apr 01, 2019 10:34 pm

Setiap kali kita nampak org nak solat, stop judge siapa dia sebelum masuk rumah Allah tu.

Dia seksi ke, rambut karat, free hair, seluar koyak rabak, pengemis gelandangan.

Jangan pandang sinis.
Muslim yang baik akan rasa sejuk hatinya dan doakan supaya dia istiqamah.
*❀﷽❀*
💖🌹ZylaJasmine🌹💖

User avatar
zylajasmine
Global Moderator
Global Moderator
Mejor General
Mejor General
Malaysia
Posts in topic: 103
Posts: 4442
Joined: Mon Nov 19, 2018 9:03 pm
Mood:
Has thanked: 14 times
Been thanked: 78 times
Gender:

PINGAT

Re: JENTIK HATI

Post by zylajasmine » Mon Apr 01, 2019 10:34 pm

Advice to those who are having financial problems:

1. Recite Surat al-Waqi’ah
2. Give charity regularly
3. Ask Allah for forgiveness
4. Stay awake from Fajr to sunrise and ask Allah to increase your sustenance.
*❀﷽❀*
💖🌹ZylaJasmine🌹💖

User avatar
zylajasmine
Global Moderator
Global Moderator
Mejor General
Mejor General
Malaysia
Posts in topic: 103
Posts: 4442
Joined: Mon Nov 19, 2018 9:03 pm
Mood:
Has thanked: 14 times
Been thanked: 78 times
Gender:

PINGAT

Re: JENTIK HATI

Post by zylajasmine » Mon Apr 01, 2019 10:35 pm

4 AMALAN BAIK SEBELUM TIDUR SESUAI SUNNAH NABI ;
1) Berwudhuk.
2) Membaca 3 Qul, meniup ke tapak tangan dan mengusap seluruh badan.
3) Membaca ayat kursi.
4) Membaca doa “Bismikallahumma ahyaa wa amuutu".
*❀﷽❀*
💖🌹ZylaJasmine🌹💖

User avatar
zylajasmine
Global Moderator
Global Moderator
Mejor General
Mejor General
Malaysia
Posts in topic: 103
Posts: 4442
Joined: Mon Nov 19, 2018 9:03 pm
Mood:
Has thanked: 14 times
Been thanked: 78 times
Gender:

PINGAT

Re: JENTIK HATI

Post by zylajasmine » Mon Apr 01, 2019 10:35 pm

Saat sukar menghadapi ujian.. lafazkanlah.. “Robbish rohli sodri wayasirli amri wahlul uqdatamilisaani yafqahu qauli..” ertinya, "Ya Robbi, lapangkanlah dadaku, mudahkan urusanku ya Rabb, dan lepaskanlah kekakuan dalam lidahku.." Semoga bermanfaat. Wallahualam..
*❀﷽❀*
💖🌹ZylaJasmine🌹💖

User avatar
zylajasmine
Global Moderator
Global Moderator
Mejor General
Mejor General
Malaysia
Posts in topic: 103
Posts: 4442
Joined: Mon Nov 19, 2018 9:03 pm
Mood:
Has thanked: 14 times
Been thanked: 78 times
Gender:

PINGAT

Re: JENTIK HATI

Post by zylajasmine » Mon Apr 01, 2019 10:36 pm

Dulu mesra sangat. Lama-lama dah renggang. Jarang nak tegur. Sebab tu dulu awal² kita kenal aku dah pesan. Jangan terlalu inspirasi sangat dengan aku. Takut kalau cuma satu keburukan atau kesilapan aku, kamu dah tak sudi nak menyapa lagi.
*❀﷽❀*
💖🌹ZylaJasmine🌹💖

Post Reply

Return to “Penghuni Rumah Nurul Iman”